41. сазив Јаловичке ликовне колоније

41. сазив Јаловичке ликовне колоније

27.02.2019.


Позивамо вас на отварање изложбе


41. сазива Јаловичке ликовне колоније 4. марта 2019. у 19 часова

Кућа Краља Петра првог, Васе Пелагића 40, Београд

 

Уметници: Марија Ћалић, Сања Латиновић и Група 04, Anssi Taulu , Бранислав Николић, Јелена Мицић, Justin Orvis Steimer , Rachel Monosov , Ана Вујовић, Стеван Којић, Capucine Gros, Бранко Банић,

Селектори: КатинКа Табакару и Бранислав Николић

“За време нашег боравка у Јаловику локална заједница била је део наше свакодневнице и кључни учесник у извођењу радова. Не постоји линија раздвајања између уметника и људи који га окружују. Сви седимо око исте ватре, пијемо из исте флаше и делимо цигарете и приче. Један човек је чак познавао мог оца давних дана када је живео у Букурешту. Мали је свет, помислим, и на­смејем се на помисао да су стотине уметника делиле овај простор са истом овом заједницом протеклих 41 годину. Стеванови родитељи, на пример, долазили су овде заједно и пре него што се он родио. Сада је и он отац.
Мејлови су заборављени, батерије мобилних телефона се испразниле, и не могу да одолим поређењу ове дивне изо­лације са резиденцијалним програмом који ми као ЦТГ Колектив организујемо у Зимбабвеу сваке године. И тамо као и овде заједница је кључна за наш доживљај, исто као што је то и мирис дима на нашој гардероби сваког јутра. И тамо као и овде сви смо једнаки, било да сте уметник, шаман или сточар. У оваквој атмосфери размене настају права сарадња, емпатија, идеје и расправе. Комерцијални свет уметности бледи, отвара се простор за концепте и чудновате жеље.
Потреба за оваквим местом које би пружало подршку уметницима чини се све значајнија како глобални свет уметности из дана у дан бива све бучнији и ограничавајући у својим захтевима за славом и финансијским успехом.
Овде се може пронаћи простор за аутентичност, експериментисање, па чак и за грешку.”

Top