АДА АРТ

АДА АРТ

12.04.2019.

Кућа краља Петра Првог и Центар за савремену уметност Strategie Art

 

позивају Вас на отварање изложбе

АДА АРТ

на којој ће пројекат уметност на отвореном бити приказан на фотографијама Дијане Јовановић

Уторак, 16.априла 2019. у 19 часова

Кућа краља Петра Првог, Васе Пелагића 40

 

АДА АРТ – Уметност на отвореном Пројекат Ада Арт – уметност на отвореном реализован је други пут у Београду, током августа и септембра 2019. Идеја пројекта је да се кроз уметност промисли простор Аде Циганлије и да буде доступан свима, тако што ће се простор Аде и уметност прожимати, а публика и посетиоци партиципирати, делећи зајено идеје, простор, уметничке и друге праксе. Промовисање уметности на отвореном, као уметности за све, која се налази у пољу свакодневног и постаје општа, а не само висока култура. АДА АРТ - Уметност на отвореном је пројекат чија је намера да утиче на стварање простора за излагање уметности у Београду, популаризацију уметничког изражавања младих стваралаца и промовисање Аде Циганлије као уметничког простора.
 
На овај начин слике, цртежи, скулптуре, инсталације, и друге форме уметничког изражавања, у алтернативном простору комуницирају са грађанима и посетиоцима Београда и Аде.
 
АДА АРТ - Уметност на отвореном нуди прилику младим уметницима Србије да упознају јавност са својим радом. Пројекат повезује младе уметнике, запослене у клубовима на Ади, као и саме посетиоце Аде, који, на непосредан начин постају конзументи уметничких садржаја и самим тим се упознају са идејом савремене уметности. Такође би радови уметника намењени јавним просторима били изложени и непосредно представљени на местима где се можда и не очекују – као уметност доступна свима. Основни циљ пројекта јесте да се на Ади, која је симбол Београда, промовише уметност и да се она приближи подручју свакодневног и постане питање опште, а не само високе културе. Идеја је да овим Београд добије још једну препознатљивост, попут великих европских метропола и промовише се и као град уметности младих. Очекујемо да се након манифестације роди више самосталних иницијатива за представљање и излагање уметничких радова. Такође је циљ и да се привуку домаћи и инострани инвеститори који ће улагати у културу, те да се медији заинтересују за рад младих уметника и пруже им простор за изражавање. Основни циљ пројекта је да се савремена уметност приближи свакоми да им се директно пласира као “уметност на отвореном”.
Концепт уметности доступне свима омогућава свим људима, који можда нису класични посетиоци музеја, галерија и изложби да се упознају са стваралаштвом младих уметника са територије Србије уметника. Такав »герилски» начин приближавања уметности грађанима развија интересовање за упознавањем нечег новог на месту где га можда и не очекују, на отвореном, у башти кафића или шеталишту. Манифестације оваквог карактера су занимљив начин да се млади уметници представе широј јавности и да се ситуациона уметност (уметност упућена одређеном простору и контексту – невезана за галеријски простор) представи као форма изражавања. Представљањем нових уметничких израза уклопљених у постојеће окружење, радови су видљиви и доступни свим посетиоцома Аде, гостима и пролазницима. Ако су уметничка дела сврсисходне, креативне интерпретације бескрајних концепата или идеја које служе да би се нешто саопштило, онда треба имати на уму колико је важно да то што је саопштено има ко да чује, или види. Једно истраживање Завода за проучавање културног развитка, показало је да су крупне друштвене промене у последњим деценијама деловале разарајуће на младе уметнике, њихову тренутну друштвену ситуацију и животне перспективе. Овај проблем је додатно изражен у области уметности, за коју не постоји довољна инфрастуктурна подршка, па као област остаје маргинализована и неинтегрисана у свакодневном друштвеном животу већине. Излаже се по галеријама које су затвореног и монолитног карактера, у њих се иде наменски и излажу само афирмисани уметници. У исто време херметичне галеријске праксе не остављају довољно простора за упознавање друштва са многоструким језицима којима се уметност служи и захтевају искорак из класичне концепције. Идеја је да овај Пројекат усмери пажњу свих субјеката у друштву на питања културе и културног живота, као сигурног улагања у будућност друштва у коме живимо.

Top