"Интимност", самостална изложба Милице Савић

24.05.2016.

Самостална изложба Милице Савић, академске сликарке из Београда, биће отворена у петак, 27. маја 2016, у 19 часова, у Кући краља Петра I, установи културе ГО Савски венац. Изложбу ће отворити проф. Анђелка Бојовић. Милица Савић излаже у склопу програма којим Кућа краља Петра I подржава младе уметнике у организацији прве самосталне изложбе. Милица Савић дипломирала је 2010. године на ФЛУ, у класи проф. Драгана Јовановића, а мастер студије завршава на истом факултету 2013, у класи проф. Анђелке Бојовић. До сада је излагала на 20 колективних изложби и учествовала на четири ликовне колоније. Кандидат за упис Мастер програма Уметничког института „Sotheby's“ у Њујорку постаје 2015. године. На својој првој самосталној изложби представиће публици 35 радова уља на платну, цртежа и колажа. У току 2016. године, после изложбе у Кући краља Петра I, Милица ће се представити самосталним изложбама у Сигуензи (Шпанија), у Напуљу (Италија) и Њујорку (САД). Изложба ће бити отворена до 2. јуна 2016, радним данима од 12 до 19 и суботом од 10 до 14 часова. Улаз слободан.  

DSC_0615

 

САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ''ИНТИМНОСТ''

Првом самосталном изложбом у Кући краља Петра I  Милица Савић се представља сликама из циклуса ''Интимност'', која поред фигуративно израженог садржаја исказује лично, емотивно, понекад, до степена ерупције. Радови су настали у периоду од 2014 – 2016 године. Иако се могу раздвојити у две целине, наизглед разнородне, упућују на различите полове исте личности. Представа коња, у ковитлацу, снажном енергетском деловању, цртачким и сликарским замахом, јаким колоритом, јесу унутрашња сукобљена стања процеса стваралаштва Милице Савић. Коњ је кроз историју вечита уметничка инспирација која није мимоишла ни Милицу, али она успева да своју представу о њему пласира посматрачу најузбудљивије могуће, што ће публици представљати духовно испуњење. Са друге стране, уметница портретским представљањем човека – жене у сасвим друкчијем маниру и намери, посматрачу нуди аналитички апстраховану представу у јачем колориту са наглашеном тежњом интимности. Лица која се додирују јесу свеколика потреба за нежношћу, чулношћу и заједништвом. Бојени колорит је учвршћен цртачким више омеђеним , попут витража, црним пасажима, који појачавају општи утисак намере аутора. Радови Милице Савић јесу огледало њене сопствене личности, која вапи за новим искуствима, спознајама и доживљајима. Авантуристички дух се тешко зауставља, заправо, побуђује на откривање нових сликарских сензација, које су смисао снажног уметночког стваралаштва.

                                                                                                                                                                                            проф. Анђелка Бојовић

ZADNJA APRVA

,,Пред сликама Милице Савић престајете бити посматрач. Њене слике вас позивају да им се придружите, да на неки начин постанете оне, да се на неки начин поистоветите са њима. Њене слике су прожете различитим путевима, испресецано, увек вас водећи на нова и различита места, у нова осећаје и идеје. Њене слике су интимни простори где наге фигуре показују сопствену унутрашњост, која је заправо наша. Милица уме да нас вешто поведе путем своје боје. То бива обојено путовање где уназад можемо пратити све сензације тела, све емоција сопствених органа и тежине у њеној утроби. Овај рад нас подсећа на снагу и превласт боје у фовизму, али иде и даље од тога…збуњује нас немачким експресионизмом, али ни он сам по себи није довољан. Повезивање на дубинама нашег несвесног није једини њен интерес. Њен особени стил нас мења на физичком, емоционалном и менталном нивоу, дајући њеним радовима интегративну димензију природе нашег бића.,,

                                                                                                                                 Виолета Алберо, историчар уметности (Каталонија, Шпанија)

,,Милица Савић је млада уметница са зрелим осећајем за људску природу, у контакту са својим унутрашњим духовним и сензитивним светом. Употребом боје на храбар начин, одаје утисак некога ко саврсено познаје снагу и моћ људских емоција и страсти. Њена склоност ка богатом шаренилу комбиновања боја савршено припада интензивним емоцијама које представља у свом раду. Уметница поред јасног разумевања моћи, снаге и дубине људског бића, она разуме и њихово делање као и комплексност испреплетаних односа. Стога она хвата суптилне тренутке у времену, претварајући их у моћна искуства уз помоћ адекватног избора боје. Било да се ради о показивању лепоте женског тела у виду акта, тренутак ,,у времену,, чулно заљубљеног пара, или пак, тужно раздраганим плесом коња, уметник нас вешто бојом увлачи у вртлог својих фантазија. Милица, иако нагиње експресионизму, вешто ,,кокетира,, са другим жанровима. Ова изложба је оличење њеног широког спектра професионалних интересовања и вештина. Остаје да се види наставак обликовања њеног стила у тематском и пластичном смислу. Кроз свој рад, Милица показује очигледан таленат и несумњиво заслужује пажњу публике. ,, Александра Коле, уметник и дизајнер (Њујорк, САД)
"Интимност" самостална изложба Милице Савић
Top