Изложба

Изложба "Лада - знак толеранције", Друштва српских уметника Лада

27.04.2015.

У понедељак, 27. априла 2015, године, 19 часова, у Кући краља Петра Првог биће отворена изложба Друштва српских уметника Лада. На  ауторској изложби Наталије Церовић, насловљеном Лада - знак толеранције  у Кући краља Петра I овог пролећа,  излажу чланови Ладе: Тодор Стевановић, Радомир Дамњановић  Дамњан, Александар Ђурић, Неша Париповић, Игор Степанчић, Маја Сковран, Саво Пековић, Зоран Гребенаревић, Димитрије Пецић и Бане Михајловић. Изложба ће за посетиоце бити отворена до 15. маја 2015, радним данима од 12 до 18 и суботом од 10 до 14 часова. Улаз слободан.

„Прву југословенску уметничку изложбу отворио је српски монарх, Краљ Петар I 18. септембра, три дана пре свог крунисања у Саборној цркви 21. септембра 1904, а са ње откупио четрдесет једно дело бугарских, словеначких, српских и хрватских уметника. И Народни музеј је набавио неколико врхунских остварења и тако формирао Југословенску галерију из које су се временом уобличиле збирке скулптуре и сликарства XX века, као и сегмент Кабинета графике. Уочи ове ликовне смотре, до тада највеће на Балкану, установљено је Друштво српских уметника Лада. „

За српску ликовну уметност била је срећна околност што се те 1904. године у београду окупило неколико младих , даровитих , озбиљно образованих уметника и унели, како се данас с ове временске дистанце чини, космополитски дух. Оснивачи и чланови Ладе, нарочито из првих година  и деценија рада , нису као чланови  многих сличних удружења имали једини циљ  међусобно помагање и омогућавање презентације дела у јавности. Они су имали визију о сарадњи међу уметницима изван граница Србије, имали су потребу за ширим видицима српске уметности путем бољег ликовног образовања и сарадње на међународном плану. Такву визију нису имале ни многе друге друштвене структуре од којих би се пре очекивало. За  тај искорак у будућност свака част и хвала Лади. Разлог за њену вечиту младост не треба тражити само у симболичхом имену које су јој наденули оснивачи, него пре свега у чињеници да ништа не тражи ни од кога и свој програм заснива једино на неговању уметности. Ако се зна да су кроз њене редове прошли сви значајн предводници и представници водеђих токова наше уметности ХХ  века, онда смо уверени да ће тако бити и у миленијуму у коме смо сада. Од тада уметници окупљени око знака словенске богиње пролећа постају чланови Друштва тек када се изборе за личну афирмацију. Њихова аутентичност већ је препозната и усвојена као вредност за средину у којој стварају. Разумљиво је, стога што се на изложбама Ладе не очекују сензационални  новуми, нити радикални искораци  у неистражено, али се уз  самосвест, сигурност аутора  и потврђени квалите њиховог рада, свакако очекује присуство  знакова времена у коме живимо. Само она уметност  која сведочи о свом времену може бити актуална у свим временима.
Изложба "Лада - знак толеранције" Друштва српских уметника Лада
Top