Изложба

Изложба "Мој чаробни свет" Косовке Маринковић

18.03.2016.

У понедељак, 21. марта 2016, у 19 часова, у Кући краља Петра Првог, установи културе ГО Савски венац, биће отворена самостална, продајна изложба Косовке Маринковић, наше сликарке познате и под надимком „Краљица ружа“. Гости на изложби биће Емилија и Зоран Маринковић. На овој изложби Косовка Маринковић представиће публици двадесетак слика, мртве природе из циклуса “Мој чаробни свет”, рађених на темељима холандско-фламанског сликарства 17. и 18. века, насталих 2015. и 2016. године. Емилија Маринковић, академска сликарка (дипломирала на Академији лепих уметности у Фиренци), изложиће 18 дела, уља на платну, која тематски обрађују неке од мотива инспирисаних природом, њеним плодовима и 'малим' бићима (мртве природе, разноврсне шкољке, мотив тајновите шкољке Наутилус, воће). Зоран Маринковић - Marquis представиће пет својих хиперреалистичких радова у техници уља на платну (актове, мртве природе, портрете). Изложбу ће отворити Нада Благојевић, историчар уметности. У музичком делу програма наступиће млада талентована вилинисткиња Софија Главичић, добитница првих награда на многобројним домаћим и међународним такмичењима. Изложба ће за посетиоце бити отворена до 28. марта 2016, радним данима од 12 до 18 и суботом од 10 до 14 часова. Улаз слободан. Биографије: Косовка Маринковић сликарско образовање стекла је у Сарајеву и Атини. У Београду је завршила студије друштвених наука. Излагала је у Београду, Сарајеву, Грчкој, Швајцарској, Шпанији и Америци. Већ 20 година води Удружење ликовних и примењених уметника “Косовка” и успешно се бави педагошким радом, припремом кандидата за пријемне испите на уметничким школама и академијама. Добитник је многих награда и признања за сликарство међу којима, као најдраже, истиче награду за најбољег страног сликара на Флориди и признање за најомиљенију сликарку 21. века.

Kosovka Marinkovic 1

Емилија /Попадић/ Маринковић рођена је у Београду 1988. Од детињства је учила сликарство у атељеу сликарке Косовке Маринковић- Стошић. Након Средње архитектонске школе, студије сликарства завршила је са највишом оценом 110/110 у јулу 2011. године, у класи професора Винћенца Каналеа, на Академији лепих уметности у Фиренци, Италија (Accademia di Belle Arti, Firenze). Поред изложених слика за стручну област сликарства, одбранила је дипломски теоретско-практични рад из области уметничке анатомије, на катедри професора Вивиане Коши. Излагала је на четири самосталне и више од 30 колективних изложби. Учесник је неколико ликовних колонија и хуманитарних аукција слика. Члан је УПЛУ „Косовка“ у Београду од 2004. године. Претежно учествује на изложбама УПЛУ „Косовка“ и АртЦЕНТРА из Београда, са којима активно сарађује. Своје сликарство гради на темељима класичног сликарства, а бави се и ручним осликавањем свиле и израдом носивих комада од овог рафинисаног материјала. Живи и ради у Београду.

Emilija Marinkovic 1

Зоран Маринковић - Marquis ствара у стилу хиперреализма који одликује велика прецизност и фотографска тачност. Оно што карактерише његово сликарство је прецизан цртеж, интересантан одабир мотива који му омогућава да га на слици представи у најситнијем детаљу, јасно дефинисано осветљење, док је позадина у сасвим секундарном плану и увек у функцији истицања централног мотива слике. Мотиви су многолики- од портрета и актова, до цвећа, воћа, животиња. Маестрално примењујући технику уља на платну постиже ефекте да слике својом прецизношћу личе на фотографије, али оне не делују стерилно већ одишу топлином и вешто уклопљеним колоритом. Последњих година интензивније ради акрилним бојама и ствара и нешто другачије мотиве, користећи и посебне пигменте који допуштају да се слика може реално проматрати само уколико се гледа уживо, управо из разлога јер се доживљај слике и поједини ефекти боја не могу репродуковати. Учесник је великог броја изложби и ликовних колонија, а дуги низ година је ликовни педагог.

Zoran Marinkovic 2

Изложба "Мој чаробни свет" Косовке Маринковић
Top