Концерт: Гитарски дуо

Концерт: Гитарски дуо "W Alex" (САД)

27.11.2015.

Концерт америчког гитарског дуа “W Алеx” одржаће се у четвртак, 17. децембра 2015. годие, у 19 часова у Кући краља Петра I, у организацији Guitar Art Festivala.

alex and maja I-1

Дуо "w Алеx" пројекат Алекса Лубета и Маје Радованлије представља симбиозу двоје различитих музичара који су пронашли аутентичну креативну формулу у заједничком раду.  Алекс представља класичног композитора и самоуког акустичног гитаристу, док је Маја класична гитаристкиња и самоуки композитор. Њихов музички израз је првенствено комбинација композиције и импровизације, у делима која су саткана од мотива Источне Европе и представљају балканско и јеврејско наслеђе. Поред тога на њихов стваралачки опус утичу и жанрови као што су блуз, џез, рок, светска и савремена уметничка западна музика, па и италијанска опера. Њихов звук је вођен мелодијом и ритмом, а  хармонија произилази из њиховог тока. Дуо ствара и наступа широм САД-а. Њихов нови CD The Enchanted Guitar Forest биће предпремијерно представљен у Србији током зимске турнеје у 2015. години.

Маја Радованлија је рођена у Београду. Почела је да свира гитару са девет година. Током студија, на Универзитету у Београду, код Маје се родило интересовање за импровизације, првенствено на балканску традиционалну музику и џез. На Универзитету у Индијани стекла је мастер и докторску диплому. Била је у класи  Александра Хаџи-Ђорђевића, Срђана Тошића, Ернеста Битетија и Најџела Норта. Од 2011. године, Маја Радованлија је шеф одсека за гитару на Универзитету у Минесоти, у Минеаполису. У скорије време је наступала са бројним ансаблима, композиторима и импровизаторима у склопу пројеката, као што су: Minneapolis Guitar Quartet, ImprovE Collective-Belgrade, Szilard Mézei Ensemble, Jandek project, ImprovIsAndDo ensemble, Improvised Ecosystems, Douglas Ewart и други.
Концерт: Гитарски дуо "W Alex" (САД)
Top