КОНЦЕРТ МИОДРАГА КРСТИЋА И КОСТЕ КНЕЖЕВИЋА

КОНЦЕРТ МИОДРАГА КРСТИЋА И КОСТЕ КНЕЖЕВИЋА

12.06.2023.

 

 

Градска општина Савски венац

и Кућа краља Петра Првог

позивају вас на концерт

МИОДРАГА КРСТИЋА - хармоника

И КОСТЕ КНЕЖЕВИЋА - клавир

 

уторак 13.06. 2023. ГОДИНЕ

У 18 ЧАСОВА

у Кући краља Петра, Васе Пелагића 40

 

 

ПРОГРАМ:

1. Вацлав Тројан - Бајке
- Одплешимо у бајку
- Успавана принцеза
- Магична кутија
- Зачарана принцеза, храбри принц и зли змај
- Несташни рингишпил
- Морнар и зачарана хармоника
- Акробатска бајка
2. Астор Пиацола (Astor Piazzola)
„Аkонkагва“ (Aconcagua) концерт за бандонеон и оркестар

 

 

Миодраг Крстић рођен је 12.01.1979. године у Београду. Музичко образовање започео је у м.ш.“Др Војислав Вучковић”, у класи професорке Биљане Радосављевић. На ФМУ Београд, одељење у Крагујевцу,  дипломирао је у класи професора мр Војина Васовића, а постдипломске студије је завршио у класи професора Радомира Томића.Тренутно је на трећој години докторских студија у класи професора др Зорана Ракића. Запослен је у м.ш."Ватрослав Лисински" и м.ш.”Даворин Јенко” у Београду као професор хармонике. Свој педагошки траг оставио је у школама м.ш.”Петар Стојановић” Уб, м.ш.” Петар Илић” у Аранђеловцу и м.ш.”Владимир Ђорђевић” у Београду.

      Добитник је многобројних награда од којих су најзначајније:

            Два пута добитник прве награде на међународном фестивалу хармонике у италијанском граду Моро Доро, прве награде на републичком такмичењу 1998. год. у Београду, специјалне награде на такмичењу “ Млади хармоникаши “ у Београду, прве награде на манифестацији “ Дани хармонике “ у Смедереву. На смотри младих музичких талената Србије у Ср. Карловцима која је одржана у организацији Министарства културе и Удружења музичких и балетских педагога Србије, два пута (1995. и 1996.) је изабран за најталентованијег ученика хармонике.

      Као солиста и камерни музичар одсвирао је велики број концерата у Србији и иностранству. Снимао је за Радио и Телевизију Србије. Од 2013. до 2015. је изводио мултимедијалну представу „Трансибирска Проза“ за коју је осмислио и написао музику.

      Као професор хармонике континуирано доприноси развоју педагогије,  методике наставе и извођаштва. Превео је са словачког на српски језик књигу Мерте Сзокеове  “Историјат и методика хармонике”  и написао рад “Унификација инструмента хармоника у извођачкој пракси у Србији”. Често учествује у раду жирија: ПИФ Кастелфидардо 2016. 2017. Републичко такмичење ЗМБШС 2021. Фестивал музичких школа Србије 2016. 2018. “Акордеон Арт“ Источно Сарајево 2017. 2018. 2019. фестивал “М.Ш.Петар Стојановић” Уб од 2005. до 2022. Меморијал ”Душан Протић” 2010. 2011. 2012. 2015. 2016. 2017. 2018. 2019. 2021. 2022. ”Акордион фест” Шабац 2010. 2011. Међународни музички фестивал ”Дани хармонике” Угљевик  2010. 2011. 2012. 2013. такмичење хармоникаша МШ ”Јован Бандур” 2011. Међународни фестивал музике Аранђеловац 2012. ”Мали Виртуоз” Београд 2013. 2014. 2016. 2017. 2018. 2019. 2022. ” Мех фест” Београд 2013. Смотра музичких талената у Сремским Карловцима 2015. 2016. 2017. 2018. 2021. 2022. Фестивал словенске музике 2015. 2016. 2017. 2018. 2019. 2022. “ Међународно такмичење Петар Коњовић “2015.“ Акордеон фест “Књажевац 2018. “Вива хармоника“ Алексинац 2019. Републичко такмичење УМБПС 2022. Оснивач је и организатор „Београдског фестивала хармонике“.

     Његови ученици су освојили велики број првих награда на домаћим и међународним такмичењима.

 

 

Коста Кнежевић је рођен 9. маја 1994. године. Клавир почиње да свира са 7 година. Завршио је нижу и средњу музичку школу „Коста Манојловић“ у Земуну у класи професорке Ане Живановић. Завршио је основне и мастер академске студије у класи редовног професора Ратимира Мартиновића и стручне сараднице Валентине Ненашеве на музичком департману Академије Уметности у Новом Саду. У току студија, учествовао је у програму размене студената Ерасмус+ на Факултету музичке и визуелне уметности у Печују, у класи професора Чабе Кираља. Од 2016. до 2018. године био је стипендиста Фонда за младе таленте Републике Србије. Усавршавао се у класи професора Павела Рајкерса на Уметничком колеџу Ченгду универзитета у Кини као стипдендиста министарства просвете Кине. Тренутно је запослен у звању доцента на катедри за клавир Академије уметности у Новом Саду на предмету Упоредни клавир. Од 2016. године стандардни је члан организационог и продукцијског тима фестивала Сомборске музичке свечаности (СОМУС).
 
Усавршавао се на мајсторским курсевима код еминентних професора као што су Игор Лазко (Русија), Лидија Бизјак (Србија/Француска), Александар Сердар (Србија), Грзегорз Курзyнски (Пољска), Летизиа Мицхиелон (Италија), Јацqуес Роувиер (Француска), Тереса Тревисан (Италија), Флавио Заццариа (Италија), Фреддy Кемпф (Велика Британија) и Золтан Фејервари(Мађарска).
 
Остварио је значајан успех на многим такмичењима: Републичко такмичење (ИИ и ИИИ награда), Такмичење младих пијаниста Шабац (И и ИИ награда), Међународно такмичење „Даворин Јенко“ (И награда), Такмичење за младе пијанисте Ниш (И награда) итд.
 
Учествовао је на многим концертима: у галерији Коларца, Студентском Културном Центру, Културном центру Београда, Артгет галерији, Народној библиотеци Србије, Руском дому у Београду, на Шопен Фесту, као представник школе на Фестивалу музичких школа у Новом Саду, Градској кући у Суботици, Сали ректорана Универзитета у Новом Саду. Учествова је на турнеји по градовима Војводине (Земун, Зрењанин, Шабац, Сомбор, Нови Сад, Суботица) поводом годишњице смрти Марка Тајчевића и Василија Мокрањца и на концерту у сали Прве београдске гимназије поводом 175 година од оснивања, концертима клавирске музике у музичким школама у Земуну, Зрењанину, Суботици, Бачкој Паланци и Културном центру Рума. Одржао је солистички концерт 2012. и 2017. године у сали музичке школе „Коста Манојловић“ у Земуну и 2019. године у Галерији Матице српске у Новом Саду. Освојио је другу награду на манифестацији „Василије Мокрањац Фест“ која је одржана у сали САНУ у Београду и наступио на завршном концерту у Свечаној Сали скупштине града Београда. Активно наступа на концертима у Ченгду-у (Кина), од којих је најзначајнији маратон Бетовенових клавирских соната поводом обележавања 250. годишњице композиторовог рођења. Наступио је на концерту "Нео-Бароqуе" у оквиру НЕО фестивала 2020. године.

 Успешан је корепетитор и камерни музичар. У клавирском дуу наступа са Угљешом Бркљачем са којим је остварио успехе на такмичењима Фестивал „Исидор Бајић“ и „Еуфонија“ и целовечерњи концерт на АУНС. Дугорочно сарађује са соло-певачицом сопраном Милицом Петронијевић са којом је одржао концерт у Ваљеву у оквиру ВАприл фестивала. Са фаготистом Алексом Маринковићем наступио је на фестивалу „Неи суони деи луогхи“ у Словенији. Тренутно наступа са Срђаном Пауновићем(саксофон) и Теодором Икановићем(виолина) у саставу „Лес Ноуноурс“ са којима је одржао деби концерт у Градској кући у Новом Саду, а затим и концерте у Руми (Културни центар), Вршцу (обележавање 20 година музичке школе „Јосиф Маринковић“, Велика сала градског музеја „Конкордија“), Бањалуци (Фестивал „Дани Владе Милошевића, Бански двор), Београду(Летњи музички фестивал „Калемегдански сутони“, Павиљон Цвијете Зузорић), Крагујевцу (концертна сезона „Цонвивиум Мусицум“, Сала Крагујевачке гимназије). 2022. године наступио је у оквиру фестивала "Калеидоскоп" у Новом Саду са саксофонистом Срђаном Пауновићем на концерту под називом "Саксофон и исток", на свечаности поводом 50. годишњице Удружења композитора Војводине у амфитеатарској сали музичке школе "Исидор Бајић", у културном центру "Рума" на концерту под називом "Вече арија" и на концерту професора клавирске катедре Академије уметности Нови сад у Градској концертној дворани.

 

Top