ЛИДИЈА КАРАЛЕЈИЋ

ЛИДИЈА КАРАЛЕЈИЋ

25.08.2023.

Градска општина Савски венац

и Кућа краља Петра Првог

позивају вас на отварање самосталне изложбе

ЛИДИЈЕ КАРАЛЕЈИЋ

 у  понедељак,  04. септембра у 19 часова

у Кући краља Петра, Васе Пелагића 40

 

О ИЗЛОЖБИ

 

Поставку изложбе у Кући краља Петра чине слике на свили, осликане свилене ешарпе и осликано стакло. Традиционално, део изложбе представљају радови инспирисани орнаментима српског средњевековног сликарства. Свилене ешарпе оплемењене су орнаменталним мотивима из Цркве Богородице Љевишке,  манастира Грачаница и Високи Дечани.

Рад на употребном стаклу надахнут је филиграном и захваљујући прецизној техници у изради сложених мотива омогућава се управо такав ефекат.

Изложба ће представити и радове у којима је приметан искорак у приступу свили како би се истакла њена прозрачност и раскош.

Гост на изложби биће Тијана Младеновић, признати дизајнер савременог костима, са колекцијом Танграм. Идеја о гостовању младе дизајнерке мотивисана је сличним сензибилитетом и блиским идејама, тако да се слични мотиви,  слагалице и облици могу препознати код обе ауторке.

 

БИОГРАФИЈА

 

Лидија Kаралејић припада оној врсти стваралаца који су стицајем животних околности за професију одабрали један позив, а у дубини душе носили потребу за сасвим другачијим облицима стварања. Она је по професији правник, а по судбинском опредељењу стваралац који свој став према свету изражава визуелним путем. Лидија негује љубав према ликовној уметности којом се бави годинама. Определила се за сликарске интервенције на свили и стаклу, два материјала која подразумевају два различита приступа процесу визуелизације с обзиром на ,,карактер” материјала у којем се врши транспозиција физичког света у свет визуелне представе.

У једном случају она настоји да пронађе фину балансну линију између мекоте материјала, какав је свила и цртачко хроматских интервенција на њој. У другом, пак, случају постоји потреба за надградњом готовог обика сложеном цртачком нерватуром, и, на известан начин, његовог подређивања експресији линије по себи.

Њени радови налазе се у приватном власништву у Србији, у Kанади, Норвешкој, Француској, Немачкој, Словенији, Црној Гори..

Самосталне изложбе имала је у Београду у Kући Ђуре Јакшића, у Манаковој кући која је саставни део Етнографског музеја, Kући краља Петра I. Учествовала је на колетивним изложбама у Kонаку књегиње Љубице, Етнографском музеју, Дипломатском клубу, галерији Прогрес.

 

ТИЈАНА МЛАДЕНОВИЋ

 

О КОЛЕКЦИЈИ

 

Модна индустрија је један од највећих загађивача данашњице и ми смо њени саучесници. Купујемо да бисмо задовољили своје жеље, а не потребе и врло брзо одећу одбацујемо и желимо нову.

 

ТАНГРАМ колекција настала је као одговор на претерану потрошњу као проблемa данашњице. Дизајнирана је да понуди више од одеће која је ту само да заштити наше тело. Колекција од пет базичних целина нуди комаде који се могу трансформисати и носити на више начина. Сваки комад нуди носиоцу осећај новог и узбудљивог дужи временски период и не дозвољава му да га се олако реши.

 

Комади су подесиве величине и унисекс, те  нам дозвољавају да их делимо са пријатељима и члановима породице. Ово је још један начин да продужимо век употребе ТАНГРАМ колекције.

 

Производња ТАНГРАМ колекције је изискивала вештине које смо желели да пронађемо у Србији, где је и сам бренд базиран. Било је важно да сарађујемо са локалним занатлијама, јер смо свесни њиховог талента и вештине. Желели смо да их подржимо, као и да смањимо додатну стопу загађења коју бисмо имали да смо сарађивали са далеким фабрикама. За своје партнере бирали смо мале породичне бизнисе. Сарађивали смо са радионицама које се налазе у нашем граду, те смо били сигурнији  у фер третман према њиховим запосленима.

 

ТАНГРАМ колекција неће бити архивирана и заборављена, већ ће наставити да живи и да се даље развија. Уместо да пређемо на нову колекцију, наставићемо да радимо како бисмо побољшали постојећу. Фокусираћемо се на потрагу за бољим, еколошкијим материјалима, начином израде одеће и развојем постојећих модела. Тако ће они остати заувек релевантни и наставити да еволуирају.

 

 

 

БИОГРАФИЈА

 

Тијана Младеновић је бренд споре моде, фокусиран на стварање сценског и савременог костима. Дизајнерка је након завршених основних студија у Паризу и мастер студија у Милану започела своју обуку у Народном позоришту у Београду, а касније и на филму Звездане Стазе из 2016. године. Ту је настала њена љубав према сценском костиму, која се касније пренела и на савремени костим. Њене креације црпе инспирацију из фолклора и прича из целог света. Наративи су пажљиво осмишљени и прилагођени процесу стварања.

 

Искуство са сценским костимом обогатио је дизајн неконвенционалним детаљима који се могу сусрести у свим сферама ангажовања бренда: на филмутелевизији, у позоришту, као и на модним пистама

 

Негирањем сезонских колекција и стандардног модног календара, бренд је добио на слободи да ствара иновативно и фокусира се на колекције малих количина, као и да заобиђе принципе брзе

Top