Обележавање годишњице смрти краља Петра Првог Карађорђевића

Обележавање годишњице смрти краља Петра Првог Карађорђевића

18.08.2020.

16.августа 1921. године упокојио се краљ Петар  Први Карађорђевић.

Био је краљ Србије од 1903. до 1918., као и краљ Срба, Хрвата и Словенаца.

Његова владавина је обележена развојем парламентарне демократије, убрзаним привредним развојем, културним напретком и слободом штампе. Током његове владавине  ојачане су политичке и културне везе са јужнословенским народима, а под његовим жезлом Србија је била Пијемонт слободе, идеал уставног уређења и жариште напретка у том делу Европе.

После збацивања са престола 1858. годиње његовог оца кнеза Александра Карађорђевића, живео је у иностранству и завршио је Војну академију у Сен Сиру и вишу Војну академију у Мецу. Учестовао је као добровољац у Легији странаца у француско-пруском рату 1870. и 1871, кад је за изузетну храброст одликован Орденом Легије части, поставши једини европски владалац који је то одличје заслужио на бојном пољу.

Под именом Петар Мркоњић, у босанскохерцеговачком устанку против Турака командовао је 1875. и 1876. једним устаничким одредом. После убиства краља Александра Обреновића Скупштина Србије га је 15. јуна 1903. изабрала за краља. У народу - који га је најчешће називао "чика Пера" - уживао је огромно поштовање због изузетног поштења и крајње скромног начина живота.

У балканским ратовима је као врховни командант предводио до победе српску војску, а са власти се повукао 1914. у корист сина Александра који је у његово име владао као регент. У Првом светском рату 1915. је са српском војском прошао њену голготу током повлачења преко Албаније. Превео је на српски спис "О слободи" енглеског филозофа Џона Стјуарта Мила.

 

Слава му!

Top