Промоција романа

Промоција романа "Огледи о љубави и слободи" Зорице Кубуровић

20.07.2016.

Промоција новог романа Зорице Кубуровић, Огледи о љубави и слободи, биће одржана у четвртак, 4. августа 2016, у 19 часова, у Кући краља Петра I. Поред ауторке, о књизи ће говорити Дејан Лучић, књижевник, Никола Маринковић, књижевни критичар и Горан Бабић, а одломке из књиге читаће глумац Андреја Маричић. У музичком делу програма, песме јеромонаха Романа Матјушина у препеву Зорице Кубуровић, извешће Ана Ивановић са сестрама и Зоран Чалија. Улаз слободан.

ogledi o ljubavi i slobodi korice

Биографија: Зорица Кубуровић (Београд, 1951) завршила је Медицински факултет у Београду и специјализацију ургентне медицине. Ради као лекар ургентне медицине и начелник амбулантне службе Градског завода за хитну медицинску помоћ – Београд. Објавила је књиге: Лек од бресквиног лишћа (приче), „Независна издања Слободана Машића“; 1987. (до 2007. у 5 издања), Школа за виле (роман-бајка), „Стубови културе“, Београд, 1997; Вилиндвор – божићна бајка (роман-бајка са школом писања), „Стубови културе“, Београд, 1998; Чаробно огледало (бајке) – „Нолит“, Београд, 2000; Пут жене (есеј о жени у православљу), „Видослов“, Требиње, 2001; И реч и лек – зборник лирских текстова по рецептури Хитне помоћи Београда, „Обележја“, Београд, 2002; Нежни и дивљи (роман) „Обележја“, Београд, 2003; Очаравање (приче и песме) „Вилиндвор“, Београд, 2008. Заступљена је у већем броју антологија и објављивала је есеје и песме у многим теолошким и књижевним часописима. Од 1993. повремено држи школе писања бајки. У Српском лекарском друштву основала је едицију лекара-писаца „И реч и лек“. Удовица је, мајка троје деце. Живи у Београду.

DSC_0014_SREDJENA!

O књизи: „Љубав је искључива – само ако читаво биће усмериш у једном правцу, можеш да доживиш потпуно испуњење.“ „Нови роман Зорице Кубуровић је лирска проза о драми превазилажења границе између Ја и Ти. Ово је књига о онима који траже сагласје личне слободе и заједништва са другим као и доказ да се ни о љубави ни о слободи не може писати са уверењем да та велика прича људске егзистенције има свој завршетак. Јер, поручује нам Зорица Кубуровић, када је љубав бескомпромисна, кроз вољено биће спознаје се сâм Бог.“ Никола Маринковић „Стваралаштво Зорице Кубуровић има јединствену и непроцењиву особину: оно је лековито. Њене књиге, без обзира на то да ли су романи, бајке за малу или велику децу, песме или приповетке, у својој сржи су лек за свачију душу. Оно што Зорица каже у својим књигама данас се врло ретко може чути или прочитати: да заиста вреди и да је могуће остати усправан и да такви на крају побеђују, колико год то изгледало немогуће.“ Ирина Стојичевић „Роман написан бескомпромисном отвореношћу о еротским, породичним и интелектуалним односима, уједно је и блистава слика напете и динамичне стварности. Књижевним иновацијама ово дело доприноси да се многи његови ликови разумеју, заволе и упамте...“ Лаза Лазић
Промоција романа "Огледи о љубави и слободи" Зорице Кубуровић
Top