РАДИОНИЦА ЗА КЛАВИРСКУ МУЗИКУ проф. МИЛАНКЕ МИШЕВИЋ ,,Пролећни концерт''

РАДИОНИЦА ЗА КЛАВИРСКУ МУЗИКУ проф. МИЛАНКЕ МИШЕВИЋ ,,Пролећни концерт''

27.05.2019.

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР – Кућа краља Петра I 27. мај 2019. г. у 18 часова
 
РАДИОНИЦА ЗА КЛАВИРСКУ МУЗИКУ проф. МИЛАНКЕ МИШЕВИЋ ,,Пролећни концерт''
 
 
 

 • Мартин Пирсон Прва ружа ЛЕНА ЈОВАНОВИЋ, клавир
 • Жорж Бизе АЛЕКСАНДАР ЂУРОВ Труба и добош  РАДОСЛАВ СПАСИЋ, клавирски дуо
 • Бела Барток  Бајка о малој муви; Медвеђи плес ЛЕНА ЈОВАНОВИЋ, клавир
 • Роберт Муцински Паганини варијације оп.48 ИРИНА СТЕФАНОВИЋ, клавир                                                                                
 • Николај Римски Корсаков НЕВЕНА ЈАСИЋ, сопран Романса (Дует анђела и демона) БОРИС ПАПАК, баритон САРА САВОВИЋ, клавир                                                                                                            
 • Игор Стравински АЛЕКСАНДАР ЂУРОВ Игра кицоша (из ,,Посвећење пролећа'') РАДОСЛАВ СПАСИЋ, клавирски дуо
 • Тан Дун  Нестајући месец  СЛАВИЦА КРСТИЋ-РАЈЕВАЦ, клавир
 • Сабуто Таката  Тамо доле у плавој долини СЛАВИЦА КРСТИЋ-РАЈЕВАЦ, клавир
 • Вук Куленовић Блуз јутарње звезде ИВА БУРИЋ, клавир
 • Владимир Тошић Пут на исток НИКОЛА КОЧОВИЋ, клавир
 • Владимир Тошић РАДОСЛАВ СПАСИЋ Алтус АЛЕКСАНДАР ЂУРОВ, клавирски дует

          Водитељ програма: ЈОВАНА СТЕФАНОВИЋ

 


РАДИОНИЦА ЗА КЛАВИРСКУ МУЗИКУ проф. МИЛАНКЕ МИШЕВИЋ


 Прошло је четврт века од када је 14 студената и бивших ђака проф.Миланке Мишевић изашло на подијум Велике Коларчеве дворане да звучно илуструје њену Антологију ,,100 година музике за клавир''. Тај концерт је Центар за музику (Вера Стојановић) назвао  ,,Радост савременог клавирског звука''. О Антологији пре концерта говорили су Оливера Ђурђевић, Душан Трбојевић и Соња Маринковић. Мећу извођачима су се као водитељи издвојили Драгана Стојановић-Новичић и Милена Медић. Тада, 12. децембра 1993. године, званично је промовисана ,,Радионица за клавирску музику проф.Миланке Мишевић''.  
 Мада је настала из педагошке праксе, Радионица је далеко превазишла уске оквире клавирске класе и српској музичкој јавности се наметнула као креативна, препознатљива, јединствена и узорна уметничка група, чији широки спектар и свестрана природа активности извиру из бројних посебности уметничког профила Миланке Мишевић.
 Приређене су и ауторске вечери и солистички концерти чланова Радионице, интегрално су изведени клавирски опуси Јосипа Славенског и Василија Мокрањца, а целокупна клавирска дела Јосипа Славенског снимљена су на компакт диску у издању ФМУ, СОКОЈ-а и Легата Славенски.
 Радионица је заслужна за београдске премијере значајних дела српске музичке баштине насталих у распону од 16. века до данас. Импресиван је списак данас активних уметника који су у једном периоду свог рада били везани за Радионицу. Они данас представљају живи доказ позитивног наслеђа Радионице за клавирску музику проф. Миланке Мишевић.
 Честитамо и желимо да ,,Радост савременог клавирског звука'' и даље траје.  
 
 МИЛАНКА МИШЕВИЋ је рођена у Сплиту. Школовала се у Сарајеву, где је дипломирала клавир у класи Матусје Блум са највишом оценом. Наступала је као пијаниста, камерни музичар и као солиста са оркестром. Значајан део своје педагошке каријере провела је у Музичкој школи ''Јосип Славенски'', где је остварила веома запажене резултате. Ученици из класе проф.Миланке Мишевић освојили су више од 30 награда на републичким и савезним такмичењима и Октобарску награду града Београда. Од 1989. године ангажована је као самостални стручни сарадник на Факултету музичке уметности у Београду. За свој рад више пута је добијала захвалнице за изузетне заслуге и допринос развоју Факултета (1992, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999), захвалнице Музичке омладине (1993) и ЕПТЕ (1998, 1999), награду за вишегодишње истакнуте педагошке резултате Савеза друштава музичких и балетских педагога Србије (1998, 1999), као и Велику златну плакету Универзитета уметности у Београду са повељом (1999) и педагошка награда ,,Матусја Блум'' за изузетне педагошке резултате и свестрано деловање у образовању генерација пијаниста (2018).

Top