Радионица за клавирску музику проф. Миланке Мишевић

Радионица за клавирску музику проф. Миланке Мишевић

10.06.2015.

У среду, 17. јуна 2015, у 19 часова, у Кући краља Петра I, установи културе ГО Савски венац, пијанистички концерт одржаће, чланови Радионице за клавирску музику, проф. Миланке Мишевић. На програму ће бити изведене композиције српских аутора од 19. до 21. века. Улаз слободан.

РАДИОНИЦА ЗА КЛАВИРСКУ МУЗИКУ проф. МИЛАНКЕ МИШЕВИЋ

        Из неисцрпне уметничко – истраживачке потребе Миланке Мишевић, њене склоности да открије, упозна и домаћој публици представи ређе извођена или новонастала остварења како српских тако и светских композитора, те да стандардни клавирски репертоар презентује кроз наглашену мисаоно – аналитичко – естетичку перспективу појавила се њена Радионица за клавирску музику. Радионица је званично промовисана 12. децембра 1993. године. Мада је настала из педагошке праксе, Радионица је далеко превазишла уске оквире клавирске класе и српској музичкој јавности се наметнула као креативна, препознатљива, јединствена и узорна уметничка група, чији широки спектар и свестрана природа активности извиру из бројних посебности уметничког профила Миланке Мишевић. Током више од две деценије свеукупног деловања Радионице, забележено је скоро 200 концерата у оквиру око 40 различитих програма који су наишли на изузетан одјек у стручној јавности. Приређене су и ауторске вечери и солистички концерти чланова Радионице, интегрално су изведени клавирски опуси Јосипа Славенског и Василија Мокрањца, а целокупна клавирска дела Јосипа Славенског снимљена су на компакт диску у издању ФМУ, СОКОЈ-а и Легата Славенски. Захваљујући деловању Радионице, српској публици су представљене многе композиције које се претходно нису могле чути на концертним подијумима, и обавила је пионирски посао истраживања најстарије доступне литературе за клавир у српској култури, до савременог доба, чиме је постала заслужна за десетине премијерних извођења композиција српских аутора. Чињеница да су бројна од тих дела посвећена самој Радионици говори у прилог њеној уметничкој релевантности у музичком животу Србије. Радионица је оваквим приступом литератури поставила нове, више стандарде за одговорност како према националној музичкој баштини, тако и према будућности српске музике и културе уопште. Радионица је заслужна за београдске премијере значајних дела српске музичке баштине насталих у распону од 16. века до данас. Импресиван је списак данас активних уметника који су у једном периоду свог рада били везани за Радионицу. Они данас представљају живи доказ позитивног наслеђа Радионице за клавирску музику проф. Миланке Мишевић.

Програм:

 •  Зорка Ђорђевић (1888 - 1948)                                             РАДОСЛАВ СПАСИЋ, клавир
Савамалско коло; Бeoграђанка
 •  Јулка Рогулић (1839 - ?)                                                         ИРИНА ЖИВКОВИЋ, сопран
Две песме на стихове Јована Јовановића Змаја                           ИВА БУРИЋ, клавир
 • Марија Луиза Тајчевић (19-ти век)                                   РАДОСЛАВ СПАСИЋ, клавир
Варијације на српску грађанску песму
 • Корнелије Станковић (1831 - 1865)                                   ИВАНА МЕДИЋ, клавир
Што се боре мисли моје
 •  Јосип Славенски (1896 - 1955)                                              СЛАВИЦА КРСТИЋ, клавир
Tema con improvisazioni
 •  Марко Тајчевић (1900 - 1984)                                               ЛАНА ЈЕЛЕНКОВИЋ, клавир
Две балканске игре
 •  Љубица Марић (1909 - 2003)                                                ЛАНА ЈЕЛЕНКОВИЋ, клавир
Прелид
 • Василије Мокрањац (1923 - 1984)                                      ИВАНА МЕДИЋ, клавир
6 игара       
 •  Константин Бабић (1927 - 2009)
Шашава песма                                                                                         ВЕСНА ЂУНОВИЋ, сопран Преплетуммобиле                                                                                 РАДОСЛАВ СПАСИЋ, клавир
 •  Вера Миланковић                                                             НИКОЛА КОЧОВИЋ, клавир
Марш оловних војника; Пада снег
 •  Миланка Мишевић                                                          МАРИЈА БРАЈКОВИЋ, сопран
Две песме на текст Десанке Максимовић                                   ЗОРАНА ВЛАДИСАВЉЕВИЋ, клавир
 •  Војин Комадина (1933 – 1997)                                       ЈОВАНА СТЕФАНОВИЋ, клавир
Нијемо гламочко коло
 •  Светислав Божић                                                               СЛАВИЦА КРСТИЋ, клавир
Сан господара светлости                                                               ВАЊА ДРАГОЈЛОВИЋ, клавир Водитељ програма: ИВАНА МЕДИЋ Радионицу је подржао СОКОЈ.         МИЛАНКА МИШЕВИЋ рођена је у Сплиту. Школовала се у Сарајеву, где је дипломирала клавир у класи Матусје Блум са највишом оценом. Наступала је као пијаниста, камерни музичар и као солиста са оркестром. Значајан део своје педагошке каријере провела је у Музичкој школи ''Јосип Славенски'', где је остварила веома запажене резултате. Ученици из класе Миланке Мишевић освојили су више од 30 награда на републичким и савезним такмичењима и Октобарску награду града Београда. Од 1989. године ангажована је као самостални стручни сарадник на Факултету музичке уметности у Београду. За свој рад више пута је добијала захвалнице за изузетне заслуге и допринос развоју Факултета (1992, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999), захвалнице Музичке омладине (1993) и ЕПТЕ (1998, 1999), награду за вишегодишње истакнуте педагошке резултате Савеза друштава музичких и балетских педагога Србије (1998, 1999), као и Велику златну плакету Универзитета уметности у Београду са повељом (1999).
Радионица за клавирску музику проф. Миланке Мишевић
Top