„Ретроспектива“

„Ретроспектива“

20.05.2021.

 

 

Млади истакнути уметник Дамир Радд отвара нову самосталну изложбу под називом „Ретроспектива“ 24.05.2021. у Кући краља Петра у Улици Васе Пелагића 40 у Београду са почетком од 15:00 часова.

Изложбу ће љубитељи уметности моћи такође посетитити до 30.05.2021. сваким радним даном од 12 до 18 часова и суботом од 10 до 14 часова.

 

Кроз серију уља из свог досадашњег стваралаштва, уметник ствара надреалне актове рајске Еве са пуно детаља и јасних елемената, дочаравајући модерни реализам са елементима магичног реализма. Уметник пружа увид у свој мисаони ток, као и сву емоцију стварања својих слика. Препознатљиви елементи Дамирових слика присутни су у његовом стваралаштву, као и изучавање древне јеврејске мистичне филозофије Кабале. Мешање техника, од суве четке па све до јасних наноса уљаних боја, показује ликовну зрелост дораслу старим мајсторима.

 

Уметник на својим сликама открива божанске искре, њихове скривене форме и поруке; Ева која израња пред очима посматрача уводи га у скривени мистични свет где се ствара хармонија од буке, бистрина од конфузије и универзална хармонија знакова и појава. Кроз свој специфични индивидуални печат на сликама, уметник открива величанствени сјај Створитеља. Сваки приказ првих људи и животиња на његовим сликама је истовремено и приказ целог света. Уметник дарује нову вредност кроз коју се свет повезује и смирује. Свака боја на платнима је фрагмент бесконачне светлости, послате да трансформише таму у светлост, да пронађе добро и да га слави. Кроз истанчане нијансе магичног реализма, уметник остварује контакт са посматрачима и суптилно их подстиче на буђење; његова инспирација долази од оног истог светла свесности, које нам је и омогућило да перцепирамо могућности света око нас. Отмени актови нежних женских ликова проналазе место на фантастичним природним позорницама Рајског врта. Увежбаним ефектом боје и светлости уметник успева да реконструише оригиналну визију Стварања кроз чин љубави.

 

Његов уметнички опус уља на платну, скица и цртежа, класификује се као транзиција надреализма у магични реализам, изражавајући примарно реалистични поглед на стварни свет, са додатком или открићем магичних елемената. Кроз мудрост и учења Кабале, као духовног и културног наслеђа јеврејског народа, уметник је постигао како уметнички, тако и едукативни утицај. Он је такође активни заговорник вишевековног пријатељства српског и јеврејског народа.

 

Његов портрет краља Петра I, као и три графике, изложени су трајно у Меморијалној соби у Кући краља Петра I.

 

Једини је уметник рођен у Србији чије се уметничке слике налазе у Белој Кући у Вашингтону, резиденцији америчког Председника.

 

Уметник је даровао своју слику као поклон уз литерарну награду „Исидора Секулић“ у Скупштини Града Београда 2019. године.

 

Испред Градске општине Савски венац, даровао је своју слику господину Владимиру Вјачеславовичу Говердовском, Председнику централног административног дистрикта Града Москве, у Влади Председника Руске Федерације.

 

Познати часопис „Национална Географија“ промовисао је Дамирову уметност више пута.

 

 

 

 

 

Top