СКУЛПТУРЕ И СВИЛА, Изложба Лидије и Зорана Каралејића

СКУЛПТУРЕ И СВИЛА, Изложба Лидије и Зорана Каралејића

18.09.2018.

Изложба Лидије и Зорана Каралејића, у Кући краља Петра I, установи културе ГО Савски венац, биће отворена у уторак, 25. септембра 2018. године, у 19 часова.

 Изложба ће бити отворена до 03.октобра 2018., радним данима од 12 до 18 и суботом од 10 до 14 часова. Улаз слободан.

Овом заједничком изложбом оца вајара и ћерке сликара аматера желимо да прикажемо неке танке нити и блискост у стварању која је можда непрепознатљива и очигледне разлике у материјалу скулптуре у мермеру, дрвету и комбинацији дрво-метал са једне стране и префињеност свиле и прозирност стакла, са друге стране.

Зоран Каралејић, вајар

Стваралаштво Зорана Каралејића може се пратити кроз бројне циклусе од пуних сферних форми скулптуре, циклуса маске, жене.., жена која седи, женски торзо… преко циклуса каријатида и птица, циклуса рељефа или Крајпуташа…. На изложби је приказан мали део обимног скулпторског опуса Зорана Каралејића.

Зоран Каралејић је дипломирао на Факултету уметности у Приштини 1978. године. Постдипломске студије завршио је у Београду 1980. године у класи професора Мише Поповића.

На Факултету ликовних уметности у Приштини 1994. године добија звање редовног професора. Био је иницијатор отварања постдипломских студија на Факултету ликовних и музичких уметности у Приштини и штампања часописа Факултета ,,Универзитетска мисао”. У периоду од 1988-1991. године био је продекан, а 1991-2001. године декан Факултета ликовних уметности у Приштини.

Изложбе

Излагао је самостално и на колективним изложбама којих је било преко 200 у земљи и иностранству.

Скулптуре у јавном простору

Израдио је бројне монументалне скулптуре и бисте од којих су најзначајније:

„Пар”, мермер, 1980. година; „Птица”, мермер, 1986. година; „Цар Душан”, бронза, 1995. година; „Вук Караџић”, бронза, 1995. година, „Цар Урош”, бронза, 1996. година, „Српски ратник”, бронза, 1997. година; „Српски сокол”, бронза, 1994. година; „Доситеј Обрадовић”, бронза, 1994. година, „Јован Јовановић Змај”, бронза, 1996. година; „Никола Тесла”, бронза, 1997. година; „Драги Морачић”, бронза, 1998. година.

Монументалне скулптуре које је израдио: „Пар”, „Цар Душан”, „Вук Караџић”, „Цар Урош”, „Српски ратник”, „Доситеј Обрадовић”, „Јован Јовановић Змај”, „Никола Тесла”, „Драги Морачић”, а које су остале а Косову и Метохији, су уништене.

Награде

Добитник је бројних награда и признања од којх су најзначајније:

-          Награда за скулптуру УЛУС-а, УЛУВ-а и УЛУК-а, Цвијета Зузорић Београд, 1978. година;

-          Децембарска награда Косова и Метохије Приштина, 1981. година;

-          Новембарска награда града Приштине за изванредно остварење у области скулптуре и развоја културе, Приштина, 1994. године;

-          Вукова награда, Београд, 1995. година;

-          Награда „Лонгин” за изузетно стваралаштво у области ликовне уметности, Приштина 1996. година;

-          Награда за скулптуру Јесењи салон УЛУС-а,1996. година,….

Стваралаштво Зорана Каралејића представљено је у Ликовној енциклопедији Југославије издатој 1987. године, монографији Савремена уметност Косова 1988. године и монографији Факултет уметности у Приштини – Звечану 2015. године.

Лидија Каралејић

Лидија Каралејић се ликовним стваралаштвом бави годинама иако је по образовању правник. Сликање на свили и стаклу за њу је много више од хобија. Инспирацију налази у српско-византијској средњевековној уметности, нарочито у њеној раскошној орнаментици која прецизном израдом сложених мотива уз особени склад боја, на осликаном стаклу добија ефекат филиграна. Мекоћа свиле, њена прозрачност и префињено ткање у додиру са бојама, прави су изазов, али и посебно уживање које причињaва сликање на овој подлози.

Изложбе

Самосталне изложбе имала је у Београду у Кући Ђуре Јакшића и Манаковој кући која је саставни део Етнографског музеја, учествовала је на колетивним изложбама у Конаку књегиње Љубице, у Етнографском музеју, Дипломатском клубу, галерији Прогрес. Њени радови налазе се у приватном власништву на више места у Србији али и у Канади, Норвешкој, Француској, Немачкој, Словенији, Црној Гори…

СКУЛПТУРЕ И СВИЛА Лидија Карајелић Зоран Каралејић изложба
Top