СЛИКЕ СЕЋАЊА

СЛИКЕ СЕЋАЊА

27.03.2023.

Градска општина Савски венац

Кућа краља Петра Првог

позивају вас на изложбу

 

СЛИКЕ СЕЋАЊА

изложа ће се одржати од 28.марта до 04.  априла 2023. године

у Кући краља Петра, Васе Пелагића 40

 

свечано отварање изложве је 28. марта 2023.године у 12 часова

 

 

 

Програм ,,Слике сећања” чини изложба осликаних радова чланова 16 породица несталих/погинулих, који су облика сата и симболизују тешко бреме чекања, али својом садржајношћу и лепотом илуструју и вредности везане за људско достојанство, идентитет, сећање и помирење. Пројекат је усмерен ка очувању, презентовању и промоцији идентитета страдалног народа кроз стваралаштво као битног сегмента за корисничку популацију, ка популаризацији осетљивих тема о несталим лицима и српским жртвама ратова деведесетих како би се актуализовале у јавности, ка подизању свести јавности и јачању толеранције када је реч о проблемима и препрекама са којима се корисничка популација суочава.

Програм својим садржајима тежи да истина и правда о жртвама српског народа у ратовима деведесетих буде обелодањена како би се успоставила повољнија клима у широј друштвеној заједници што би омогућило породицама жртава да лакше остварују основна људска права, да се ексхумирају све гробнице настале узроком рата, да се пронађу и идентификују нестала лица, да се утиче на убрзање процеса несталих лица, чиме се и спроводи мисија Удружења породица „Суза“.

Основни циљ програма је актуализовање тема везаних за проблематику решавања питања несталих лица и жртава српског народа настрадалих у ратовима деведесетих, утврђивање што потпуније евиденције жртава, утицај на релевантне институције да се расветле судбине несталих, заступање интереса породица ради остварења њихових права, неговање културе сећања.

Изложба слика је својеврстан вид меморијализације проистекле из активности кроз креативан рад и ликовно изражавање и то од поступног креирања и изградњу ликовних решења-скица, до реализације слика-објеката као израз лепих сећања на драге чланове породица који су нестали/погинули. Слике/објекти, симболичног изгледа сата имају психолошку компоненту повезивања са несталом особом, ослобађања корисника од унутрашњих тензија заглављених и залеђених у тренутку губитка драгих особа којима на овакав начин престаје третман НН лица и враћа им се идентитет, имају ноту психолошке подршке са меморијализацијом у виду слике сећања на нестале као крајњим продуктом.

 

Проблеми који се решавају овим пројектом:

Потреба за подршком намењеном породицама несталих, препозната је након индивидуалних разговора и на основу извештаја који је донесен на основу истраживања из 2018. године са породицама у фокус групама. Чланови породица несталих и даље живе у стању пролонгиране неизвесности и многи од њих су мишљења и осећања да је њихова патња и даље непрепозната. Исцрпљујућу патњу и емоционални терет, породице несталих достојанствено и тихо подносе скоро три деценије.

Посматрајући из перспективе породица, Удружење Суза је препознало потребу за новим и свежим приступом проблему несталих/погинулих као и жртвама рата путем подршке кроз изложбе слика сећања  која би се практиковала као допринос незабораву на страдале и неговању културе сећања.

 

 

Top