Solum / Caelum

Solum / Caelum

02.10.2020.

Уметник Милан Марковић представиће се домаћој публици изложбом Solum / Caelum

која ће бити отворена у уторак, 6. октобра 2020. у 19 часова, у Кући краља Петра Првог

Изложбену целину чине радови из два циклуса уметниковог експерименталног истраживања, насталих у претходних годину дана: циклус Phosphorescence  и циклус Caelum .

Презентовани радови снажно су персонализовани уметниковим експерименталним истраживањем дуалности природних динамика; светлости и таме, примитивног и спиритуалног, живота и смрти. Настали у тешком периоду у уметниковом животу, радови нам дају призму Марковићевог унутрашњег света који је у циклусу Phosphorescence таман, а који се временом ослобађа и прелази у плави циклус слика Цаелум, уметниково рационализовање и тренутно ослобађање од бола.

У стваралачком раду, Марковић следи принципе и праксу експерименталне импровизације која га је одвела ка богатој традицији сликарског бављења гестуалном апстракцијом. “Понављајућа динамика његових платна преноси једноставност силе и покрета кроз енергичне наносе боје, док је њихова визуална и чулна синтакса сведена на најснажније графичке елементе. Фундаментално асертивна, немају јасно уочљив наратив, а опет, она су несумњива истраживања његовог личног унивезума“, истиче историчарка уметности Александра Лазар.

Уметничка биографија Милана Марковића почиње пре десетак година када је открио сопствени сензибилитет и могућности као ствараоца и аутора. Он је самоуки уметник снажне уметничке енергије чији су радови представљени публици како у Београду, тако и у Лондону, Паризу, Соренту, Атини. Изложбе које издваја јесу „Будућност српске уметности“ где је избор уметничких
дела радио Владимир Величковић и "Moliere, Mise en Peinture", одржане у Паризу, а његова дела налазе се у бројним приватним и јавним колекцијама у Србији и иностранству.

Организатор изложбе апелује на посетиоце да буду одговорни према себи и другима и да се прдржавају свих мера превенције приликом боравка у затвореном простору.

 

Top