Меморијална соба

Меморијална соба

10.07.2014.

Стална поставка у Меморијалној соби краља Петра I Карађорђевића представља јединствено медијско искуство у домаћој музејској пракси. Концептуални оквир поставке полази од промишљања историје и историјских личности као израза специфични

Истовремено, употребом технологије проширене стварности (Augmented Reality), ова синхронизована целина претворена је у основу за даљу дигиталну надградњу. Нови медиј који спаја виртуелни и стварни свет изазива велику пажњу јавности и као такав представља идеалну платформу за оживљавање физичке поставке. Важно је напоменути да употреба технологије проширене стварности савршено одговара изазову који поставља нестанак свих предмета из куће и немогућност да се краљевске инсигније изложе и чувају на одговарајући начин. Уз помоћ апликације за смарт телефон или таблет рачунар постављен у Меморијалној соби, посетиоци откривају додатне мултимедијалне садржаје у проширеној стварности, повезане са портретом и појединачним фотографијама које га граде. Хронолошки постављене фотографије са информацијама о најзначајнијим моментима из живота краља, снимак крунисања, тродимензионални модел круне у простору и интерактивне позивнице представљају први корак у дигиталној надградњи и реконструкцији Меморијалне собе Краља Петра I Карађорђевића.

Савремен приступ, својом просторном лакоћом и минимализмом у дизајну, на концептуалном нивоу кореспондира са скромним и дисциплинованим начином живота Краља Петра I. Са друге стране, наглашена интерактивнoст садржаја пасивног посматрача претвара у активног учесника поставке. На овај начин, остварен је основни циљ поставке, да кроз аутентично искуство новог медија остави снажан утисак и допринесе промоцији и афирмацији личности Краља Петра I Карађорђевића и културно историјске баштине Србије.
Аутори сталне поставке су Марко Тодоровић и Јана Родић.

Пројекат Реконструкција униформе краља Петра I

Стална поставка у Кући краља Петра I допуњена је 16. августа 2015. године, на годишњицу смрти Краља Петра Првог Карађорђевића, постављањем реплике краљеве војне униформе. Реплика уноформе настала је као резултат пројекта Реконструкција униформе Краља Петра I Карађорђевића, односно вишемесечног рада истоимене радионице коју је водио МА Борис Чакширан, дипл. сликар – костимограф, са ученицима Средње школе за дизајн. У раду радионице учествовали су Марина Скрињик Ћорић, дипл. сликар костимограф, наставник Историје костима и Обликовања одевања у Средњој школи за дизајн и ученици: Марија Милекић, Јасмина Загорац, Милица Милутиновић, Милица Настевски, Емилија Стојков, Тане Лакетић, Јована Матић, Милица Товиловић, Јелена Милојевић, Анастасија Павић, Милица Балтић, Магдалена Гашић, Анђела Бајагић, Катарина Ћирић, Катарина Шарановић, Луна Богнар, Даница Живковић.

Пројекат „Реконструкција одеће из епохе“ осмишљен је као рад у креативној радионици у којој су полазници са предавачем створили реплику униформе Краља Петра Првог. Постављањем реплике униформе као експоната у Краља Петра Првог, на дан краљеве смрти 16. августа, она постаје део сталне поставке, а установа овим програмом уједно обележева и годишњицу – јубилеј преласка српских војника (и Краља Петра Првог заједно са њима) преко Албаније у Првом светском рату. Реплика војне униформе Краља Петра Првог Карађорђевића из Првог светског рата израђена је кроз креативно-образовни процес рада у радионици, а има за циљ да и на овај начин приближи полазницима и посетиоцима националну историју и представи један сегмент биографије владара значајног у новијој српској историји. Пројекат има oбразовни, уметнички и стручни карактер. Кроз рад радионице Борис Чакширан, користећи своје дугогодишње искуство костимографа, упознао је полазнике са методологијом и технологијом реконструисања одела из епохе. Униформа у сталној поставци у Кући краља Петра намењена је свим посетиоцима установе.

Пројекат Реконструкција униформе Краља Петра Првог Карађорђевића подржао је Секретаријат за културу Града Београда.

 

Спомен соба

Поделите

Актуелно

Top