У предворју Рајског врта

У предворју Рајског врта

14.10.2020.

Млади истакнути уметник Дамир Радд

отвара своју нову самосталну изложбу под називом „У предворју Рајског врта“

16.10.2020. у  19 часова  у

Кући краља Петра у Улици Васе Пелагића 40 у Београду 

Изложбу ће љубитељи уметности моћи посетитити до 24.10.2020. сваким радним даном од 12 до 18 часова и суботом од 10 до 14 часова.

Кроз серију нових уља, уметник ствара надреалне актове рајске Еве са пуно детаља и јасних елемената, дочаравајући модерни реализам са елементима магичног реализма. Уз платна, скице и пастеле, уметник пружа увид у свој мисаони ток, као и сву емоцију стварања својих слика. Препознатљиви елементи Дамирових слика и даље су присутни у његовом стваралаштву, као и изучавање древне јеврејске мистичне филозофије Кабале. Дамирово мешање техника, од суве четке па све до јасних наноса уљаних боја, показује његов напредак и ликовну зрелост дораслу старим мајсторима. И овог пута пружа проширену реалност својих слика са инсталацијама на свом телу.

 

Уметник на својим сликама открива божанске искре, њихове скривене форме и поруке; Ева која израња пред очима посматрача уводи га у скривени мистични свет где се ствара хармонија од буке, бистрина од конфузије и универзална хармонија знакова и појава. Кроз свој специфични индивидуални печат на сликама, уметник открива величанствени сјај Створитеља. Сваки приказ првих људи и животиња на његовим сликама је истовремено и приказ целог света. Уметник дарује нову вредност кроз коју се свет повезује и смирује. Свака боја на платнима је фрагмент бесконачне светлости, послате да трансформише таму у светлост, да пронађе добро и да га слави. Кроз истанчане нијансе магичног реализма, уметник остварује контакт са посматрачима и суптилно их подстиче на буђење; његова инспирација долази од оног истог светла свесности, које нам је и омогућило да перцепирамо могућности света око нас. Отмени актови нежних женских ликова проналазе место на фантастичним природним позорницама Рајског врта. Увежбаним ефектом боје и светлости уметник успева да реконструише оригиналну визију Стварања кроз чин љубави.

 

У сталној поставци меморијалне собе Куће краља Петра налази се Дамиров портрет краља Петра. Једини је уметник пореклом из Србије чији се уметнички радови налазе у Белој Кући у Вашингтону код Председника Сједињених Америчких Држава. Испред Градске општине Савски венац даровао је своју уметничку слику Председнику Централног административног дистрикта Града Москве у Влади Председника Руске Федерације. Као награду за литерарно дело „Исидора Секулић“ даровао је победнику свој уметнички рад испред Скупштине Града Београда 2019. године. Кроз мудрост и учење Кабале, као духовног и културног богатства јеврејског народа, постиже како уметнички тако и едукативни утицај. Активан је заговорник пријатељства и сарадње између српског и јеврејског народа.

Top