ADA ART

ADA ART

12.04.2019.

Kuća kralja Petra Prvog i Centar za savremenu umetnost Strategie Art

 

pozivaju Vas na otvaranje izložbe

ADA ART

na kojoj će projekat umetnost na otvorenom biti prikazan na fotografijama Dijane Jovanović

Utorak, 16.aprila 2019. u 19 časova

Kuća kralja Petra Prvog, Vase Pelagića 40

 

ADA ART – Umetnost na otvorenom Projekat Ada Art – umetnost na otvorenom realizovan je drugi put u Beogradu, tokom avgusta i septembra 2019. Ideja projekta je da se kroz umetnost promisli prostor Ade Ciganlije i da bude dostupan svima, tako što će se prostor Ade i umetnost prožimati, a publika i posetioci participirati, deleći zajeno ideje, prostor, umetničke i druge prakse. Promovisanje umetnosti na otvorenom, kao umetnosti za sve, koja se nalazi u polju svakodnevnog i postaje opšta, a ne samo visoka kultura. ADA ART - Umetnost na otvorenom je projekat čija je namera da utiče na stvaranje prostora za izlaganje umetnosti u Beogradu, popularizaciju umetničkog izražavanja mladih stvaralaca i promovisanje Ade Ciganlije kao umetničkog prostora.
 
Na ovaj način slike, crteži, skulpture, instalacije, i druge forme umetničkog izražavanja, u alternativnom prostoru komuniciraju sa građanima i posetiocima Beograda i Ade.
 
ADA ART - Umetnost na otvorenom nudi priliku mladim umetnicima Srbije da upoznaju javnost sa svojim radom. Projekat povezuje mlade umetnike, zaposlene u klubovima na Adi, kao i same posetioce Ade, koji, na neposredan način postaju konzumenti umetničkih sadržaja i samim tim se upoznaju sa idejom savremene umetnosti. Takođe bi radovi umetnika namenjeni javnim prostorima bili izloženi i neposredno predstavljeni na mestima gde se možda i ne očekuju – kao umetnost dostupna svima. Osnovni cilj projekta jeste da se na Adi, koja je simbol Beograda, promoviše umetnost i da se ona približi području svakodnevnog i postane pitanje opšte, a ne samo visoke kulture. Ideja je da ovim Beograd dobije još jednu prepoznatljivost, poput velikih evropskih metropola i promoviše se i kao grad umetnosti mladih. Očekujemo da se nakon manifestacije rodi više samostalnih inicijativa za predstavljanje i izlaganje umetničkih radova. Takođe je cilj i da se privuku domaći i inostrani investitori koji će ulagati u kulturu, te da se mediji zainteresuju za rad mladih umetnika i pruže im prostor za izražavanje. Osnovni cilj projekta je da se savremena umetnost približi svakomi da im se direktno plasira kao “umetnost na otvorenom”.
Koncept umetnosti dostupne svima omogućava svim ljudima, koji možda nisu klasični posetioci muzeja, galerija i izložbi da se upoznaju sa stvaralaštvom mladih umetnika sa teritorije Srbije umetnika. Takav »gerilski» način približavanja umetnosti građanima razvija interesovanje za upoznavanjem nečeg novog na mestu gde ga možda i ne očekuju, na otvorenom, u bašti kafića ili šetalištu. Manifestacije ovakvog karaktera su zanimljiv način da se mladi umetnici predstave široj javnosti i da se situaciona umetnost (umetnost upućena određenom prostoru i kontekstu – nevezana za galerijski prostor) predstavi kao forma izražavanja. Predstavljanjem novih umetničkih izraza uklopljenih u postojeće okruženje, radovi su vidljivi i dostupni svim posetiocoma Ade, gostima i prolaznicima. Ako su umetnička dela svrsishodne, kreativne interpretacije beskrajnih koncepata ili ideja koje služe da bi se nešto saopštilo, onda treba imati na umu koliko je važno da to što je saopšteno ima ko da čuje, ili vidi. Jedno istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, pokazalo je da su krupne društvene promene u poslednjim decenijama delovale razarajuće na mlade umetnike, njihovu trenutnu društvenu situaciju i životne perspektive. Ovaj problem je dodatno izražen u oblasti umetnosti, za koju ne postoji dovoljna infrastukturna podrška, pa kao oblast ostaje marginalizovana i neintegrisana u svakodnevnom društvenom životu većine. Izlaže se po galerijama koje su zatvorenog i monolitnog karaktera, u njih se ide namenski i izlažu samo afirmisani umetnici. U isto vreme hermetične galerijske prakse ne ostavljaju dovoljno prostora za upoznavanje društva sa mnogostrukim jezicima kojima se umetnost služi i zahtevaju iskorak iz klasične koncepcije. Ideja je da ovaj Projekat usmeri pažnju svih subjekata u društvu na pitanja kulture i kulturnog života, kao sigurnog ulaganja u budućnost društva u kome živimo.

Top