"Intimnost", samostalna izložba Milice Savić

24.05.2016.

Samostalna izložba Milice Savić, akademske slikarke iz Beograda, biće otvorena u petak, 27. maja 2016, u 19 časova, u Kući kralja Petra I, ustanovi kulture GO Savski venac. Izložbu će otvoriti prof. Anđelka Bojović. Milica Savić izlaže u sklopu programa kojim Kuća kralja Petra I podržava mlade umetnike u organizaciji prve samostalne izložbe. Milica Savić diplomirala je 2010. godine na FLU, u klasi prof. Dragana Jovanovića, a master studije završava na istom fakultetu 2013, u klasi prof. Anđelke Bojović. Do sada je izlagala na 20 kolektivnih izložbi i učestvovala na četiri likovne kolonije. Kandidat za upis Master programa Umetničkog instituta „Sotheby's“ u Njujorku postaje 2015. godine. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi predstaviće publici 35 radova ulja na platnu, crteža i kolaža. U toku 2016. godine, posle izložbe u Kući kralja Petra I, Milica će se predstaviti samostalnim izložbama u Siguenzi (Španija), u Napulju (Italija) i Njujorku (SAD). Izložba će biti otvorena do 2. juna 2016, radnim danima od 12 do 19 i subotom od 10 do 14 časova. Ulaz slobodan.  

DSC_0615

 

SAMOSTALNA IZLOŽBA ''INTIMNOST''

Prvom samostalnom izložbom u Kući kralja Petra I  Milica Savić se predstavlja slikama iz ciklusa ''Intimnost'', koja pored figurativno izraženog sadržaja iskazuje lično, emotivno, ponekad, do stepena erupcije. Radovi su nastali u periodu od 2014 – 2016 godine. Iako se mogu razdvojiti u dve celine, naizgled raznorodne, upućuju na različite polove iste ličnosti. Predstava konja, u kovitlacu, snažnom energetskom delovanju, crtačkim i slikarskim zamahom, jakim koloritom, jesu unutrašnja sukobljena stanja procesa stvaralaštva Milice Savić. Konj je kroz istoriju večita umetnička inspiracija koja nije mimoišla ni Milicu, ali ona uspeva da svoju predstavu o njemu plasira posmatraču najuzbudljivije moguće, što će publici predstavljati duhovno ispunjenje. Sa druge strane, umetnica portretskim predstavljanjem čoveka – žene u sasvim drukčijem maniru i nameri, posmatraču nudi analitički apstrahovanu predstavu u jačem koloritu sa naglašenom težnjom intimnosti. Lica koja se dodiruju jesu svekolika potreba za nežnošću, čulnošću i zajedništvom. Bojeni kolorit je učvršćen crtačkim više omeđenim , poput vitraža, crnim pasažima, koji pojačavaju opšti utisak namere autora. Radovi Milice Savić jesu ogledalo njene sopstvene ličnosti, koja vapi za novim iskustvima, spoznajama i doživljajima. Avanturistički duh se teško zaustavlja, zapravo, pobuđuje na otkrivanje novih slikarskih senzacija, koje su smisao snažnog umetnočkog stvaralaštva.

                                                                                                                                                                                            prof. Anđelka Bojović

ZADNJA APRVA

,,Pred slikama Milice Savić prestajete biti posmatrač. Njene slike vas pozivaju da im se pridružite, da na neki način postanete one, da se na neki način poistovetite sa njima. Njene slike su prožete različitim putevima, ispresecano, uvek vas vodeći na nova i različita mesta, u nova osećaje i ideje. Njene slike su intimni prostori gde nage figure pokazuju sopstvenu unutrašnjost, koja je zapravo naša. Milica ume da nas vešto povede putem svoje boje. To biva obojeno putovanje gde unazad možemo pratiti sve senzacije tela, sve emocija sopstvenih organa i težine u njenoj utrobi. Ovaj rad nas podseća na snagu i prevlast boje u fovizmu, ali ide i dalje od toga…zbunjuje nas nemačkim ekspresionizmom, ali ni on sam po sebi nije dovoljan. Povezivanje na dubinama našeg nesvesnog nije jedini njen interes. Njen osobeni stil nas menja na fizičkom, emocionalnom i mentalnom nivou, dajući njenim radovima integrativnu dimenziju prirode našeg bića.,,

                                                                                                                                 Violeta Albero, istoričar umetnosti (Katalonija, Španija)

,,Milica Savić je mlada umetnica sa zrelim osećajem za ljudsku prirodu, u kontaktu sa svojim unutrašnjim duhovnim i senzitivnim svetom. Upotrebom boje na hrabar način, odaje utisak nekoga ko savrseno poznaje snagu i moć ljudskih emocija i strasti. Njena sklonost ka bogatom šarenilu kombinovanja boja savršeno pripada intenzivnim emocijama koje predstavlja u svom radu. Umetnica pored jasnog razumevanja moći, snage i dubine ljudskog bića, ona razume i njihovo delanje kao i kompleksnost isprepletanih odnosa. Stoga ona hvata suptilne trenutke u vremenu, pretvarajući ih u moćna iskustva uz pomoć adekvatnog izbora boje. Bilo da se radi o pokazivanju lepote ženskog tela u vidu akta, trenutak ,,u vremenu,, čulno zaljubljenog para, ili pak, tužno razdraganim plesom konja, umetnik nas vešto bojom uvlači u vrtlog svojih fantazija. Milica, iako naginje ekspresionizmu, vešto ,,koketira,, sa drugim žanrovima. Ova izložba je oličenje njenog širokog spektra profesionalnih interesovanja i veština. Ostaje da se vidi nastavak oblikovanja njenog stila u tematskom i plastičnom smislu. Kroz svoj rad, Milica pokazuje očigledan talenat i nesumnjivo zaslužuje pažnju publike. ,, Aleksandra Kole, umetnik i dizajner (Njujork, SAD)
"Intimnost" samostalna izložba Milice Savić
Top