LIDIJA KARALEJIĆ

LIDIJA KARALEJIĆ

25.08.2023.

Gradska opština Savski venac

i Kuća kralja Petra Prvog

pozivaju vas na otvaranje samostalne izložbe

LIDIJE KARALEJIĆ

 ponedeljak,  04. septembra u 19 časova

u Kući kralja Petra, Vase Pelagića 40

 

O IZLOŽBI

 

Postavku izložbe u Kući kralja Petra čine slike na svili, oslikane svilene ešarpe i oslikano staklo. Tradicionalno, deo izložbe predstavljaju radovi inspirisani ornamentima srpskog srednjevekovnog slikarstva. Svilene ešarpe oplemenjene su ornamentalnim motivima iz Crkve Bogorodice Ljeviške,  manastira Gračanica i Visoki Dečani.

Rad na upotrebnom staklu nadahnut je filigranom i zahvaljujući preciznoj tehnici u izradi složenih motiva omogućava se upravo takav efekat.

Izložba će predstaviti i radove u kojima je primetan iskorak u pristupu svili kako bi se istakla njena prozračnost i raskoš.

Gost na izložbi biće Tijana Mladenović, priznati dizajner savremenog kostima, sa kolekcijom Tangram. Ideja o gostovanju mlade dizajnerke motivisana je sličnim senzibilitetom i bliskim idejama, tako da se slični motivi,  slagalice i oblici mogu prepoznati kod obe autorke.

 

BIOGRAFIJA

 

Lidija Karalejić pripada onoj vrsti stvaralaca koji su sticajem životnih okolnosti za profesiju odabrali jedan poziv, a u dubini duše nosili potrebu za sasvim drugačijim oblicima stvaranja. Ona je po profesiji pravnik, a po sudbinskom opredeljenju stvaralac koji svoj stav prema svetu izražava vizuelnim putem. Lidija neguje ljubav prema likovnoj umetnosti kojom se bavi godinama. Opredelila se za slikarske intervencije na svili i staklu, dva materijala koja podrazumevaju dva različita pristupa procesu vizuelizacije s obzirom na ,,karakter” materijala u kojem se vrši transpozicija fizičkog sveta u svet vizuelne predstave.

U jednom slučaju ona nastoji da pronađe finu balansnu liniju između mekote materijala, kakav je svila i crtačko hromatskih intervencija na njoj. U drugom, pak, slučaju postoji potreba za nadgradnjom gotovog obika složenom crtačkom nervaturom, i, na izvestan način, njegovog podređivanja ekspresiji linije po sebi.

Njeni radovi nalaze se u privatnom vlasništvu u Srbiji, u Kanadi, Norveškoj, Francuskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Crnoj Gori..

Samostalne izložbe imala je u Beogradu u Kući Đure Jakšića, u Manakovoj kući koja je sastavni deo Etnografskog muzeja, Kući kralja Petra I. Učestvovala je na koletivnim izložbama u Konaku knjeginje Ljubice, Etnografskom muzeju, Diplomatskom klubu, galeriji Progres.

 

TIJANA MLADENOVIĆ

 

O KOLEKCIJI

 

Modna industrija je jedan od najvećih zagađivača današnjice i mi smo njeni saučesnici. Kupujemo da bismo zadovoljili svoje želje, a ne potrebe i vrlo brzo odeću odbacujemo i želimo novu.

 

TANGRAM kolekcija nastala je kao odgovor na preteranu potrošnju kao problema današnjice. Dizajnirana je da ponudi više od odeće koja je tu samo da zaštiti naše telo. Kolekcija od pet bazičnih celina nudi komade koji se mogu transformisati i nositi na više načina. Svaki komad nudi nosiocu osećaj novog i uzbudljivog duži vremenski period i ne dozvoljava mu da ga se olako reši.

 

Komadi su podesive veličine i uniseks, te  nam dozvoljavaju da ih delimo sa prijateljima i članovima porodice. Ovo je još jedan način da produžimo vek upotrebe TANGRAM kolekcije.

 

Proizvodnja TANGRAM kolekcije je iziskivala veštine koje smo želeli da pronađemo u Srbiji, gde je i sam brend baziran. Bilo je važno da sarađujemo sa lokalnim zanatlijama, jer smo svesni njihovog talenta i veštine. Želeli smo da ih podržimo, kao i da smanjimo dodatnu stopu zagađenja koju bismo imali da smo sarađivali sa dalekim fabrikama. Za svoje partnere birali smo male porodične biznise. Sarađivali smo sa radionicama koje se nalaze u našem gradu, te smo bili sigurniji  u fer tretman prema njihovim zaposlenima.

 

TANGRAM kolekcija neće biti arhivirana i zaboravljena, već će nastaviti da živi i da se dalje razvija. Umesto da pređemo na novu kolekciju, nastavićemo da radimo kako bismo poboljšali postojeću. Fokusiraćemo se na potragu za boljim, ekološkijim materijalima, načinom izrade odeće i razvojem postojećih modela. Tako će oni ostati zauvek relevantni i nastaviti da evoluiraju.

 

 

 

BIOGRAFIJA

 

Tijana Mladenović je brend spore mode, fokusiran na stvaranje scenskog i savremenog kostima. Dizajnerka je nakon završenih osnovnih studija u Parizu i master studija u Milanu započela svoju obuku u Narodnom pozorištu u Beogradu, a kasnije i na filmu Zvezdane Staze iz 2016. godine. Tu je nastala njena ljubav prema scenskom kostimu, koja se kasnije prenela i na savremeni kostim. Njene kreacije crpe inspiraciju iz folklora i priča iz celog sveta. Narativi su pažljivo osmišljeni i prilagođeni procesu stvaranja.

 

Iskustvo sa scenskim kostimom obogatio je dizajn nekonvencionalnim detaljima koji se mogu susresti u svim sferama angažovanja brenda: na filmuteleviziji, u pozorištu, kao i na modnim pistama

 

Negiranjem sezonskih kolekcija i standardnog modnog kalendara, brend je dobio na slobodi da stvara inovativno i fokusira se na kolekcije malih količina, kao i da zaobiđe principe brze

Top