RADIONICA ZA KLAVIRSKU MUZIKU prof. MILANKE MIŠEVIĆ ,,Prolećni koncert''

RADIONICA ZA KLAVIRSKU MUZIKU prof. MILANKE MIŠEVIĆ ,,Prolećni koncert''

27.05.2019.

KULTURNI CENTAR – Kuća kralja Petra I 27. maj 2019. g. u 18 časova
 
RADIONICA ZA KLAVIRSKU MUZIKU prof. MILANKE MIŠEVIĆ ,,Prolećni koncert''
 
 
 

 • Martin Pirson Prva ruža LENA JOVANOVIĆ, klavir
 • Žorž Bize ALEKSANDAR ĐUROV Truba i doboš  RADOSLAV SPASIĆ, klavirski duo
 • Bela Bartok  Bajka o maloj muvi; Medveđi ples LENA JOVANOVIĆ, klavir
 • Robert Mucinski Paganini varijacije op.48 IRINA STEFANOVIĆ, klavir                                                                                
 • Nikolaj Rimski Korsakov NEVENA JASIĆ, sopran Romansa (Duet anđela i demona) BORIS PAPAK, bariton SARA SAVOVIĆ, klavir                                                                                                            
 • Igor Stravinski ALEKSANDAR ĐUROV Igra kicoša (iz ,,Posvećenje proleća'') RADOSLAV SPASIĆ, klavirski duo
 • Tan Dun  Nestajući mesec  SLAVICA KRSTIĆ-RAJEVAC, klavir
 • Sabuto Takata  Tamo dole u plavoj dolini SLAVICA KRSTIĆ-RAJEVAC, klavir
 • Vuk Kulenović Bluz jutarnje zvezde IVA BURIĆ, klavir
 • Vladimir Tošić Put na istok NIKOLA KOČOVIĆ, klavir
 • Vladimir Tošić RADOSLAV SPASIĆ Altus ALEKSANDAR ĐUROV, klavirski duet

          Voditelj programa: JOVANA STEFANOVIĆ

 


RADIONICA ZA KLAVIRSKU MUZIKU prof. MILANKE MIŠEVIĆ


 Prošlo je četvrt veka od kada je 14 studenata i bivših đaka prof.Milanke Mišević izašlo na podijum Velike Kolarčeve dvorane da zvučno ilustruje njenu Antologiju ,,100 godina muzike za klavir''. Taj koncert je Centar za muziku (Vera Stojanović) nazvao  ,,Radost savremenog klavirskog zvuka''. O Antologiji pre koncerta govorili su Olivera Đurđević, Dušan Trbojević i Sonja Marinković. Meću izvođačima su se kao voditelji izdvojili Dragana Stojanović-Novičić i Milena Medić. Tada, 12. decembra 1993. godine, zvanično je promovisana ,,Radionica za klavirsku muziku prof.Milanke Mišević''.  
 Mada je nastala iz pedagoške prakse, Radionica je daleko prevazišla uske okvire klavirske klase i srpskoj muzičkoj javnosti se nametnula kao kreativna, prepoznatljiva, jedinstvena i uzorna umetnička grupa, čiji široki spektar i svestrana priroda aktivnosti izviru iz brojnih posebnosti umetničkog profila Milanke Mišević.
 Priređene su i autorske večeri i solistički koncerti članova Radionice, integralno su izvedeni klavirski opusi Josipa Slavenskog i Vasilija Mokranjca, a celokupna klavirska dela Josipa Slavenskog snimljena su na kompakt disku u izdanju FMU, SOKOJ-a i Legata Slavenski.
 Radionica je zaslužna za beogradske premijere značajnih dela srpske muzičke baštine nastalih u rasponu od 16. veka do danas. Impresivan je spisak danas aktivnih umetnika koji su u jednom periodu svog rada bili vezani za Radionicu. Oni danas predstavljaju živi dokaz pozitivnog nasleđa Radionice za klavirsku muziku prof. Milanke Mišević.
 Čestitamo i želimo da ,,Radost savremenog klavirskog zvuka'' i dalje traje.  
 
 MILANKA MIŠEVIĆ je rođena u Splitu. Školovala se u Sarajevu, gde je diplomirala klavir u klasi Matusje Blum sa najvišom ocenom. Nastupala je kao pijanista, kamerni muzičar i kao solista sa orkestrom. Značajan deo svoje pedagoške karijere provela je u Muzičkoj školi ''Josip Slavenski'', gde je ostvarila veoma zapažene rezultate. Učenici iz klase prof.Milanke Mišević osvojili su više od 30 nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima i Oktobarsku nagradu grada Beograda. Od 1989. godine angažovana je kao samostalni stručni saradnik na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Za svoj rad više puta je dobijala zahvalnice za izuzetne zasluge i doprinos razvoju Fakulteta (1992, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999), zahvalnice Muzičke omladine (1993) i EPTE (1998, 1999), nagradu za višegodišnje istaknute pedagoške rezultate Saveza društava muzičkih i baletskih pedagoga Srbije (1998, 1999), kao i Veliku zlatnu plaketu Univerziteta umetnosti u Beogradu sa poveljom (1999) i pedagoška nagrada ,,Matusja Blum'' za izuzetne pedagoške rezultate i svestrano delovanje u obrazovanju generacija pijanista (2018).

Top