U predvorju Rajskog vrta

U predvorju Rajskog vrta

14.10.2020.

Mladi istaknuti umetnik Damir Radd

otvara svoju novu samostalnu izložbu pod nazivom „U predvorju Rajskog vrta“

16.10.2020. u  19 časova  u

Kući kralja Petra u Ulici Vase Pelagića 40 u Beogradu 

Izložbu će ljubitelji umetnosti moći posetititi do 24.10.2020. svakim radnim danom od 12 do 18 časova i subotom od 10 do 14 časova.

Kroz seriju novih ulja, umetnik stvara nadrealne aktove rajske Eve sa puno detalja i jasnih elemenata, dočaravajući moderni realizam sa elementima magičnog realizma. Uz platna, skice i pastele, umetnik pruža uvid u svoj misaoni tok, kao i svu emociju stvaranja svojih slika. Prepoznatljivi elementi Damirovih slika i dalje su prisutni u njegovom stvaralaštvu, kao i izučavanje drevne jevrejske mistične filozofije Kabale. Damirovo mešanje tehnika, od suve četke pa sve do jasnih nanosa uljanih boja, pokazuje njegov napredak i likovnu zrelost doraslu starim majstorima. I ovog puta pruža proširenu realnost svojih slika sa instalacijama na svom telu.

 

Umetnik na svojim slikama otkriva božanske iskre, njihove skrivene forme i poruke; Eva koja izranja pred očima posmatrača uvodi ga u skriveni mistični svet gde se stvara harmonija od buke, bistrina od konfuzije i univerzalna harmonija znakova i pojava. Kroz svoj specifični individualni pečat na slikama, umetnik otkriva veličanstveni sjaj Stvoritelja. Svaki prikaz prvih ljudi i životinja na njegovim slikama je istovremeno i prikaz celog sveta. Umetnik daruje novu vrednost kroz koju se svet povezuje i smiruje. Svaka boja na platnima je fragment beskonačne svetlosti, poslate da transformiše tamu u svetlost, da pronađe dobro i da ga slavi. Kroz istančane nijanse magičnog realizma, umetnik ostvaruje kontakt sa posmatračima i suptilno ih podstiče na buđenje; njegova inspiracija dolazi od onog istog svetla svesnosti, koje nam je i omogućilo da percepiramo mogućnosti sveta oko nas. Otmeni aktovi nežnih ženskih likova pronalaze mesto na fantastičnim prirodnim pozornicama Rajskog vrta. Uvežbanim efektom boje i svetlosti umetnik uspeva da rekonstruiše originalnu viziju Stvaranja kroz čin ljubavi.

 

U stalnoj postavci memorijalne sobe Kuće kralja Petra nalazi se Damirov portret kralja Petra. Jedini je umetnik poreklom iz Srbije čiji se umetnički radovi nalaze u Beloj Kući u Vašingtonu kod Predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Ispred Gradske opštine Savski venac darovao je svoju umetničku sliku Predsedniku Centralnog administrativnog distrikta Grada Moskve u Vladi Predsednika Ruske Federacije. Kao nagradu za literarno delo „Isidora Sekulić“ darovao je pobedniku svoj umetnički rad ispred Skupštine Grada Beograda 2019. godine. Kroz mudrost i učenje Kabale, kao duhovnog i kulturnog bogatstva jevrejskog naroda, postiže kako umetnički tako i edukativni uticaj. Aktivan je zagovornik prijateljstva i saradnje između srpskog i jevrejskog naroda.

Top